söndag 2 oktober 2011

Äpplechutney

Visst är det härligt att prova nya saker. Själv provade jag igår att koka chutney för första gången, en äpplechutney. Det var inte bara superenkelt det blev också supergott. Vi tog den till dinkelkex och lite extra glagrad cheddar. Ett vintips: Ruppertsberger Nussbien Riesling Kabinett (nr 5901) som är en söt Riesling.

1 sats

5 st       äpplen
1 st       gul lök
1 st       röd chillifrukt
1 st       vitlöksklyfta
2 msk   färskriven ingefära
1 dl       äppelcidervinäger
2 dl       farinsocker

Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i mindre bitar. Skala och hacka lök och vitlöksklyftan. Kärna ur och finhacka chilin.

Blanda alla ingredienser utom socker i en stor gryta. Sjud i 10 minuter tills äpplena mjuknar. Tillsätt socker och sjud ytterligare cirka 30 minuter utan lock tills det är en ganska fast massa.

Rör då och då. Häll upp i rena burkar och förvara i kylskåp.

Chutney passar bra, inte bara till kex och ost utan även till både kött och fiskrätter.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar