lördag 15 oktober 2011

Har du en suris hemma?

Har du också en suris hemma? Många av mina vänner har just en suris hemma, en surdeg. Jag har vid ett tillfälle tillsammans medett gäng härliga tjejer från Örebro bakat surdegsbröd på Englas skafferi utanför Örebro. Ett riktigt roligt nöje då jag gillar att baka, även om jag tyvärr inte gör det allt för ofta idag då tiden inte riktigt finns, eller är det så att jag inte tar mig tid. Någon klok har nämligen någon gång sagt att tid är inget man får det är något man tar sig. Men idag ska jag ta mig tid till att sätta en suris och inte bara laga mat.

När jag provade på att baka surdegsbröd gjorde vi bland annat baugetter samt ett lite grövre matbröd. Men något surdegsbak har det inte efter denna gång blivit, vare sig i en bagarstuga eller hemma, hmmm är lite sugen dock. Speciellt efter att jag hälsat på flera surisar hos kompisar.

Om du inte har möjlighet att få en suris av någon så har Rosendals trädgård ett mycket bra recept på en surdegsgrund som de gärna delar med sig av



Två fina surdegar som jag fått av min vän Lina,
 en på vete och en på råg.
Ursprunget är 17 år gammalt och kommer från Rosendal.


dag 1,kväll
1,5 dl
80 gram
1 tsk

dag 2, morgon
1 dl
50 gram

dag 2,kväll
1 dl
50 gram

dag 3,morgon
50 gram
1 dl

Tillagning
1. Dag 1, värm en keramikskål genom att fylla den med hett vatten, som får stå kvar en stund. Häll sedan bort vattnet.

2. Rör ut honungen i det ljummet vattnet i den varma keramikskålen. Blanda i mjölet och rör om tills alla klumpar har löst sig. Täck med plast och låt skålen stå på ett varmt ställe. (Skåpet ovanför kylen är ofta varmare än övriga köket.)

3. Dag 2, morgon: Värm upp en ny skål med hett vatten. Blanda ner det ljumma vattnet och rågmjölet i skålen med degen från i går. Häll över blandningen i den uppvärmda skålen, rör om och täck med plast. Låt skålen stå varmt.

4. Dag 2, kväll: Gör likadant som dag 2, morgon.

5. Dag 3, morgon: Upprepa samma procedur ytterligare en gång.

6. Dag 3, kväll bör surdegsgrunden vara färdig. Den färdiga grunden skall bubbla lite och lukta lite syrligt. Låt degen stå varmt ytterligare ett dygn om processen inte har kommit igång.

Recept: Bagarna på Rosendals Trädgård



Mata surisen
Om du inte ska baka med degen häller du bara ut litegrann så att 50–100 g återstår. Sen tillsätter du 60 g (ekologiskt) rågmjöl och 100 g vatten, rör runt ordentligt, sätter på locket och ställer tillbaka den i kylen.


Frys in surisen
Man kan även frysa in surdegsgrunden om man inte vill baka och mata den varje vecka, frys in i 100g (1 dl) portionsförpackningar. När man använder den sista matar man upp den till nya portioner och fryser in på nytt.



Baka med surisen
Vill du baka tar du fram surdegsgrunden ur kylen kvällen innan bakdagen. Väck liv i surisen efter det recept du tänker använda. 

Om du inte vet vilket recept du ska använda ännu kan du göra iordning cirka 400 g, det brukar räcka. Ställ en tom skål på vågen och häller i 100 g av den kylskåpskalla surdegsgrunden, 120 g rågmjöl och 200 g vatten. Ta gärna ljummet vatten för att få lite fart. (Om det blir något över av den kylskåpskalla häller ut det och diskar ur burken.)
Rör om, plastar in och låter den stå framme över natten.

Ta så mycket surdegsgrund du behöver till degen och sparar en klick, ca 100 g, för framtiden (den åker direkt in i kylen).

Och jo, det kan vara bra att veta att 60 g råmjöl = 1 dl.


Rosendals kavring




Dag 1
4 dl
1 dl
175 gram
65 gram
125 gram
1 msk
80 gram
Dag 2
50 gram
2 dl
210 gram
275 gram
275 gram


Tillagning
1. Dag 1: Blanda alla ingredienserna i en bunke. Täck den med plast. Låt stå svalt till nästa dag.

2. Dag 2: Smula ner jästen i en bunke och häll över fingervarmt vatten. Rör ut jästen i vattnet.
Tillsätt blandningen från dag 1 samt sirap, rågmjöl och vetemjöl.

3. Blanda väl med degkrok i hushållsassistent i ca 8 minuter eller för hand i ca 10 minuter. Jäs under bakduk i 20 minuter.

4. Smörj två formar à ca 1 1/2 liter. Fyll formarna till två tredjedelar med degen. Jäs under bakduk i ytterligare 30 minuter eller tills degen nått kanten på formen.

5. Värm ugnen till 190 grader.

6. Grädda i mitten av ugnen i 40–45 minuter.

Recept: Bagarna på Rosendals Trädgård








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar