fredag 16 september 2011

Kålsoppa och marken

En tradition som många har är att undermarknadsdagar äta kålsoppa. Detta är en tradition som vi i min familj aldrig haft, men nu som vuxen är vi några familjer som tillsammans skapat denna trevliga tradition. En kålsoppa är väldigt enkel att tillaga och trots sin enkelhet, eller kanske tack vare, är den väldigt god.

Kålsoppa á la Mor Svea

½ Vitkålshuvud (ca 1 kg)
2½  l vatten
4 Buljongtärningar (Knorr Köttbuljong)
1 msk Socker
2 msk Sirap
10 kryddpepparkorn.

Skär vitkålen i bitar. OBS! Vitkålen ska inte brynas då blir soppan frän!
Använd dig av en rymlig gryta min. 4 liter. Lägg alla ingredienserna i grytan.
Koka upp och småkoka under lock i 1 1/4 - 1 1/2 timme.
Smaka av och tillsätt ev. mera vatten.
Servera soppan varm!

 Kålsoppa är en enkel och billig rätt som passar att äta under hela hösten, inte bara en marknadsdag.

Önskar dig en riktigt trevlig fredagskväll!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar