lördag 17 december 2011

Kola med turkiskpeppar

När jag var barn fick vi aldrig äta av julgodiset innan julafton... phu, hur jobbigt tror ni inte att det var för en godisråtta som jag? Själv så har jag samma tanke... ingen äter av godiset innan MEN vem är det som bryter detta och säger till övriga familjen, varsågoda!

Igår innan jag gick på tjejträff med julbord så gjorde jag ett par kolor till vår julakuktion. Det blev en kola med turkiskpeppar och en kola med... ja, ni får vänta till nästa blogginlägg då ska jag avslöja kolans smak och recept.

Turkiskpeppar i kola blev en riktig höjdare, priset på burken blev oförskämt högt för det lilla innehållet. Hoppas dock att ägaren upplevde priset som relevant till smaken.


Kola med turkiskpeppar

Kola med turkiskpeppar
3 dl vispgrädde
50 g smör
3 dl strösocker
1,5 dl ljussirap
10-15 karameller turkiskpeppar

Ta en liten form, ca 16x20 cm och klä med bakplåtspapper

Lägg turkiskpeppar i en mortel och krossa till små bitar.

Blanda samman alla ingredienser, utom turkiskpeppar,  i en stor tjockbottnad kastrull.
Smält på högsta värme och rör om ordentligt. Fortsätt koka på medelhög värme ca 5-15 minuter.När smeten börjar sjunka och tjockna så måste man röra ordentligt i botten - men inte för häftigt för då kan kolan sockra sig.

Låt sedan fortsätta koka. Tiden det behöver koka varierar från allt mellan 5-60 minuter beroende på hur stor yta din kastrull har.

Om du har en kökstermometer kan du använda den. När kolan är 120-125°C är den mjuk-seg. För att testa vilken konsistens kolan har vid en viss temperatur eller om du inte har någon kökstermometer gör du kulprovet.Det innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och se om du lätt kan forma smeten till en kula. Då är det klart! Låt annars koka vidare och gör om provet tills det gått igenom testet.
Häll smeten i den smorda formen och strö över den krossade turkiskapepparn. Låt svalna och stelna i rumstemperatur.

Skär i längder med vass kniv vertikalt och horisontellt så att man får fyrkantiga bitar. Linda in bitarna i smörpapper eller aluminiumfolie.

Ät och njut!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar