lördag 17 december 2011

Kola med flingsalt

Som jag har sagt tidigare är jag barnsligt förtjust i godis, salt lakrits och kola är mina svagheter. Här har jag utislutit lakritsen men behållit saltet. En söt/salt härlig kombination.


Kola med flingsalt
3 dl vispgrädde
50 g smör
3 dl strösocker
1,5 dl ljussirap
Lite flingsalt
Kola med flingsalt

Ta en liten form, ca 16x20 cm och klä med bakplåtspapper.

Blanda samman alla ingredienser, utom turkiskpeppar, i en stor tjockbottnad kastrull.
Smält på högsta värme och rör om ordentligt. Fortsätt koka på medelhög värme ca 5-15 minuter.När smeten börjar sjunka och tjockna så måste man röra ordentligt i botten - men inte för häftigt för då kan kolan sockra sig.

Låt sedan fortsätta koka. Tiden det behöver koka varierar från allt mellan 5-60 minuter beroende på hur stor yta din kastrull har.

Om du har en kökstermometer kan du använda den. När kolan är 120-125°C är den mjuk-seg. För att testa vilken konsistens kolan har vid en viss temperatur eller om du inte har någon kökstermometer gör du kulprovet.Det innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och se om du lätt kan forma smeten till en kula. Då är det klart! Låt annars koka vidare och gör om provet tills det gått igenom testet.


Häll smeten i den smorda formen och strö över flingsalt. Låt svalna och stelna i rumstemperatur.

Skär i längder med vass kniv vertikalt och horisontellt så att man får fyrkantiga bitar. Linda in bitarna i smörpapper eller aluminiumfolie.

Ät och njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar