fredag 30 december 2011

Hummersoppa



Nu närmar vi oss med stormsteg 2012. Själv håller jag på som bäst och förbereder förrätten till i morgon. Vi inleder årets sista middag med hummersoppa. Det kommer bli Leif Mannerströms hummersoppa. Just nu puttrar hummerfonden på spisen, grunden till hela soppan.
Hummersoppa

En egenkokad fond är alltid god och dessutom fri från E-nummer.

Även om det tar en liten stund att koka en fond så är det väldigt enkelt. Ta skal från hummer och eventuellt ytterligare skaldjur. Spara gärna i frysen från någon skaldjurskväll men kom ihåg att de ska vara fräscha skal inget som familj och gäster suttit och pillat med.

Krossa skalen, skär lök, vitlök, fänkål och selleri i bitar, fräs i neutral olja så att smakerna kommer fram. Tillsätt lite tomatpuré, svartpepparkorn och lagerblad. Rör om och tillsätt vatten, så mycket att allt täcks. Låt småkoka i 30 minuter, skumma av. Låt stå och dra i minst en timme.

Reducera ner fonden till önskad mängd efter smak. Frys in det som du inte behöver för tillfället.

I morgon förmiddag kommer jag koka soppa på fonden.



Leif Mannerströms hummersoppa
Ingredienser 4 portioner
2 st små glaskokta humrar

Soppa
1 l buljong på hummerskal
4 dl vispgrädde
1 msk smör
4 cl cognac
2 cl madeira
1 tsk maizena, utrört med 2 tsk vatten
salt peppar

Garnering
4 st hyvlade tryffelskivor
krasse

Ta ur hummerköttet ur skalet. Rensa från magsäck och inälvor. Skär köttet i skivor och lägg åt sidan.
Koka hummerbuljongen. Reducera hummerbuljongen tills cirka 8 dl återstår.
Tillsätt grädden och låt koka ihop sakta cirka 5 minuter. Rör i smör och häll i cognac och madeira. Rör ner maizena. Smaka av med salt och peppar.
Värm hummerköttet i ugnen någon minut. Lägg i varma tallrikar.
Häll över den heta soppan samt tryffelskivorna.
Garnera med tryffel och eventuellt krasse

Önskar er alla ett gott slut på 2011!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar