söndag 18 mars 2012

Nutellagifflar

Nutellagifflar

Med halvstora barn och en resande man är det inte ofta vi har familjestunder hemma längre, tyvärr! Även om vi alltid försöker äta tillsammans och gärna väntar in varandra, vilket ibland ger riktigt sena middagar. Igår skulle vi ha en skön familjekväll, men... dottern önskade få åka och titta på damhandbollsen Örebro - Lugi. Ja, vad säger man? Ja, så klart! Men i morse var det ändå dags för en skön familjestund. För att riktigt få mysa gick jag upp, innan jag läste morgontidningen i sängen, för att sätta degen till Smaskens Nutellagifflar. Kröp sedan ner i sängen igen under jäsningen och läste tidningen.

Dessa gifflar har jag funderat att göra under flera helger och så blev de nu äntligen av!


Njöt Nutellagifflarna med en kopp latté smaksatt med lite kardemumma och ett glas ny pressade apelsiner. Ljuvlig start på en söndagsmorgon! Ja eller blev det inte söndagsförmiddagen om jag ska vara ärlig ;-) Ljuvligt var det i vilket fall som helst!  

Nutellagifflar (16-20 stycken) 
Förberedelser och jästid: cirka 50 minuter
Tillagningstid: 15 minuter
1 paket jäst
5 dl gammaldags mjölk
2 tsk flingsalt
1 msk rörsocker strö
cirka 750 gram vetemjöl
75 gram rumsvarmt smör
1 uppvispat ägg till pensling
1 liten burk Nutella (à 400 gram)
extra flingsalt at strö över
1. Lös upp jäst, salt och rörsocker i mjölken.
2. Tillsätt mjölet, och arbeta samman degen i en degblandare.
3. Tillsätt därefter smöret, och låt det blandas in i degen.
4. Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter. Värm under tiden på ugnen til 200 grader.
5. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbod. Knåda samman den helt lätt, och dela i två delar.
6. kavla ut varje del till en vid cirkel med knappt 0,5 centimeters tjocklek. Dela med degskrapa eller slö kniv degen i åtta ungefär lik stora tårtbitar.




7. Fördela en rågad matsked Nutella vid den breda änden på varje degbit. Rulla därefter samman degbiten med hjälp av degskrapa eller slicepott. Forma till en giffel, med degänden nedåt, och placera på en plåt klädd med bakplåtspapper. Lägg inte fler än sju giflar på varje plåt, så slipper du att de jäser in i varandra under gräddningen.
8. Pensla gifflarna med uppvispat ägg, och strö flingsalt över.
9. Grädda strax under mitten av ugnen i 15 minuter. Låt gifflarna svalna en kort stund på ett galler, innan det är dags att sätta tänderna i dem.
 

Receptet är direkt kopierat från Annika som bloggar på SMASKENS.nu

Som svar på din fråga Annika, Ja, Annika de blev kanonbra! Tack för receptet!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar